Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Strokovna skupina za umetno inteligenco in podatke v izobraževanju in usposabljanju

Danes se je Evropska komisija prvič sestala s strokovno skupino za umetno inteligenco in podatke v izobraževanju in usposabljanju.

Building of a passive house

Strokovna skupina je del akcijskega načrta za digitalno izobraževanje (2021-2027), ki bo dodatno spodbujala razumevanje in rabo nastajajočih tehnologij ter ozaveščala o priložnostih in tveganjih pri uporabi umetne inteligence in podatkov v izobraževanju in usposabljanju.

V okviru odprtega razpisa je bilo izbranih 25 strokovnjakov, ki bodo pripravili etične smernice o umetni inteligenci in podatkih, predvsem na področju izobraževanja in usposabljanja.

»Umetna inteligenca in učna analitika sta prelomni tehnologiji. Korenito spreminjata način učenja. Hkrati so številni izobraževalci, starši in učenci razumljivo zaskrbljeni glede tega, kdo zbira, nadzoruje in razlaga o njih pridobljene podatke. Tu nastopi naša nova strokovna skupina. Njeno delo bo ključno za pripravo etičnih smernic za izobraževalce, na primer o pristranskosti pri odločanju. Današnji dan predstavlja pomemben korak za izvajanje akcijskega načrta za digitalno izobraževanje. Skupaj bomo zagotovili, da bo umetna inteligenca naslavljala resnične izobraževalne potrebe ter da jo bodo udeleženci izobraževanj in izobraževalci po Evropi uporabljali etično in varno,« je izpostavila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Današnji sestanek je prvi izmed štirih, ki se bodo odvili v obdobju enega leta. Smernice, ki bodo predstavljene septembra 2022, bodo vključevale tudi program usposabljanja za raziskovalce in študente o etičnih vidikih umetne inteligence, pri čemer je cilj vsaj 45 % udeležba žensk v dejavnostih.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. julij 2021