Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. januar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Strožja pravila o uporabi fluoriranih plinov in ozonu škodljivih snovi

Danes so bila v okviru zelenega dogovora EU sprejeta strožja pravila o uporabi fluoriranih plinov in ozonu škodljivih snovi, ki trenutno predstavljajo več kot 3 % vseh emisij toplogrednih plinov v EU. 

Household bills

Današnja potrditev je pomemben korak k doseganju podnebnih ciljev EU za leto 2030 in podnebne nevtralnosti do leta 2050, ko bo odpravljenih dodatnih 500 milijonov ton emisij ekvivalenta CO2. 

Nova pravila bodo do leta 2050 odpravila uporabo fluoriranih ogljikovodikov, najpogostejših fluoriranih plinov. Do leta 2030 se bo njihova količina, dana na trg v EU, postopno zmanjšala za 95 % pod ravnmi iz leta 2015, do sredine stoletja pa bodo fluorirani ogljikovodiki v celoti odpravljeni.

»Nova pravila so najbolj ambiciozna na svetu. Preprečila bodo uporabo za segrevanje planeta nevarnih plinov v izdelkih, kot so hladilniki, toplotne črpalke, klimatska oprema in aerosolni razpršilci, zaradi česar bodo podnebju prijaznejši. Hkrati bodo spodbudila inovacije in ustvarila nove priložnosti za industrijo EU, državljani pa bodo imeli koristi od uporabe najsodobnejših tehnologij,« je pojasnil evropski komisar za podnebne ukrepe Wopke Hoekstra.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji