Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Suša pustoši po Evropi: ogroženi so pridelki, širijo se požari

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je danes objavilo posodobljeno poročilo o oceni stanja suše v Evropi.

Environment 2000

Analiza razvoja in vpliva dolgotrajne suše v EU potrjuje zaskrbljujoče razmere iz julija letos. Tako je 47 % EU še vedno izpostavljeno stopnji opozarjanja na sušo, kar pomeni, da je padavin manj kot običajno in da v tleh primanjkuje vlage. 17 % EU pa je v stopnji pripravljenosti na sušo, kar pomeni, da se negativni učinki suše kažejo tudi na vegetaciji in pridelkih. Ta skupni 64-odstotni delež izpostavljenosti prispeva tudi k obsežnemu širjenju območij požarne ogroženosti po vsej EU.

»Huda suša in vročinski valovi so prizadeli vodostaj v celotni EU kot še nikoli prej. Beležimo sezono požarov v naravi, ki je občutno nad povprečjem in ki pomembno vpliva na pridelavo pridelkov. Podnebne spremembe so nedvomno bolj opazne vsako leto. Evropska komisija in njeni znanstveniki si neutrudno prizadevajo za kartiranje in preučevanje te krize z najboljšo razpoložljivo tehnologijo – tako iz vesolja kot na terenu – ter usmerjajo prizadevanja za zaščito našega okolja in naših državljanov pred izrednimi razmerami,« je pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je sedanja suša najhujša v zadnjih 500 letih. Ker se pričakuje, da bo oskrba z vodo tudi v prihodnjih tednih še vedno ogrožena, je več držav članic EU sprejelo ukrepe za omejitev vode.

Zaradi nastalih razmer so se trenutne napovedi donosa poletnih pridelkov (koruza za zrnje, soja, sončnice) še nekoliko poslabšale, in sicer so na ravni EU 12–16 % pod 5-letnim povprečjem.

Velik primanjkljaj padavin je povzročil znižanje vodostaja skoraj vseh rek po Evropi, kar je prizadelo tako energetski sektor (poganjanje hidroelektrarn ter hlajenje drugih elektrarn) kot rečni promet.

Na zahodu evro-sredozemske regije naj bi do novembra 2022 prevladovale toplejše in bolj suhe razmere od običajnih. Čeprav so padavine v zadnjih dneh ublažile sušne razmere v nekaterih regijah Evrope, pa so ponekod prinesle nove izzive v obliki hudih neviht.

Skupno raziskovalno središče zagotavlja informacije o suši v realnem času prek evropskih in svetovnih opazovalnic za sušo (EDO in GDO), ki sta del storitve programa Copernicus za ravnanje v izrednih razmerah (CEMS).

Več:

 

Več informacij

Datum objave
23. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji