Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Svetovna zaveza za metan

Evropska unija in Združene države Amerike so v soboto napovedale svetovno zavezo za metan. To je pobuda za zmanjšanje svetovnih emisij metana, ki bo predstavljena na konferenci Združenih narodov o spremembi podnebja (COP26) novembra v Glasgowu.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, and Kadri Simson, European Commissioner, on the Methane Strategy and the Renovation Wave

Predsednik Joe Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta na forumu gospodarskih velesil o energiji in podnebju pod predsedstvom ZDA pozvala države, da se pridružijo tej zavezi in pozdravila tiste, ki so že napovedale podporo.

Metan je potencialni toplogredni plin in po podatkih iz najnovejšega poročila Medvladnega panela za podnebne spremembe prispeva okrog polovico neto dviga globalne povprečne temperature za 1,0 stopinje Celzija od predindustrijske dobe.

Hitro zmanjšanje emisij metana dopolnjuje ukrepe glede ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov ter velja za najučinkovitejšo strategijo za zmanjšanje globalnega segrevanja v bližnji prihodnosti in dosegljivost cilja zmanjšanja segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Države, ki se pridružijo svetovni zavezi za metan, se zavežejo k skupnemu cilju zmanjšanja svetovnih emisij metana do leta 2030 za najmanj 30 % glede na leto 2020 in premik v smeri uporabe najboljših razpoložljivih metodologij za količinsko določanje emisij metana s posebnim poudarkom na velikih emisijskih virih. Z izpolnitvijo zaveze bi se segrevanje do leta 2050 zmanjšalo za vsaj 0,2 stopinje Celzija.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
20. september 2021