Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. junij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Svetovni dan beguncev

Pred letošnjim svetovnim dnevom beguncev, ki ga obeležujemo 20. junija, sta Komisija in visoki predstavnik Josep Borrell v skupni izjavi poudarila:

Turkey: mobile support and healthcare for rural refugees

»Stojimo ob strani vsem ljudem po svetu, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove. Glede na najhitreje rastočo begunsko krizo na svetu je EU sprejela odločne ukrepe za zagotovitev zaščite oseb, ki bežijo pred rusko vojno proti Ukrajini, ter za zagotavljanje humanitarne pomoči Ukrajini in njenim sosedam. Še lani je bilo nepredstavljivo, da bi 14 milijonov ljudi moralo zaradi ruske agresije zapustiti svoje domove v eni od držav na pragu Evropske unije.«

Države članice EU so podprle in sprejele več kot 6 milijonov ljudi, ki so pobegnili v sosednje države, predvsem na Poljsko, v Romunijo, Madžarsko in Slovaško, pa tudi v Moldavijo.

EU je na podlagi direktive o začasni zaščiti skoraj 3,4 milijona osebam podelila status začasne zaščite, kar jim omogoča dostop do trga dela EU, ustreznih stanovanj, socialne pomoči, zdravstvene oskrbe in izobraževanja.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji