Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Svetovni dan beguncev

Komisija in visoki predstavnik Josep Borrell sta v skupni izjavi ob dnevu beguncev poudarila, da si bo EU še naprej prizadevala ohranjati vlogo vodilne globalne donatorice humanitarne in razvojne pomoči ter beguncem nuditi zaščito in varnost.

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner for Crisis Management, to Niger

EU si prizadeva izboljšati življenje milijonov beguncev in prisilno razseljenih oseb po svetu, ki so jih prizadele humanitarne krize – od Afganistana, Sirije, Venezuele, Mjanmara, Jemna in Južnega Sudana do Demokratične republike Kongo in Burkine Faso. Ljudem zagotavlja življenjsko pomembno podporo, kot so zaščita, hrana, zatočišča, izobraževanje, zdravstveno varstvo in podpora za preživljanje.

Medtem ko je velika večina prisilno razseljenih oseb zunaj Evrope, države članice gostijo tudi veliko število beguncev. Zaradi ruske agresije proti Ukrajini je danes v državah EU približno 4 milijone ljudi deležnih začasne zaščite, EU pa nudi humanitarno podporo tudi beguncem v Moldaviji in notranje razseljenim ljudem v Ukrajini. 

EU sodeluje z državami članicami in mednarodnimi partnerji pri preselitvi in dopolnilnih poteh, ki lahko pomagajo povečati število sprejetih oseb iz prednostnih regij. Evropska komisija je 10. maja 2023 začela izvajati program za preselitev in humanitarni sprejem in začela nov postopek sprejemanja zavez za obdobje 2024–2025.

EU pozdravlja svetovni forum o beguncih decembra 2023, ki bo pomembna priložnost za boljšo delitev globalne odgovornosti pri obvladovanju zapletenih izzivov, povezanih s prisilnim razseljevanjem.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji