Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Svetovni dan boja proti raku

Danes, pred svetovnim dnevom boja proti raku 4. februarja, sta Evropska komisija in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) predstavila prve profile držav o stanju na področju raka.

World Cancer Day

Danes, pred svetovnim dnevom boja proti raku 4. februarja, sta Evropska komisija in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj(OECD) predstavila prve profile držav o stanju na področju raka, ki so vključene v evropski register neenakosti v raku, tj. za vse države članice EU, Norveško in Islandijo.

Iz profilov je razvidno, da so države EU v letu 2018 za zdravljenje raka porabile skoraj 200 milijard evrov. Druga pomembna ugotovitev je, da je pljučni rak še vedno daleč najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Obstajajo tudi velike neenakosti v stopnji umrljivosti zaradi raka med državami EU in znotraj njih. To je mogoče delno pojasniti z različno izpostavljenostjo dejavnikom tveganja za raka, pa tudi z različnimi zmogljivostmi zdravstvenih sistemov za zagotovitev pravočasnega in brezplačnega dostopa do zgodnje diagnoze ter visokokakovostne oskrbe in zdravljenja raka. Profili kažejo, da lahko opredelitev izzivov in izmenjava najboljših praks med državami članicami pomagata državam pri odpravljanju neenakosti pri zdravljenju raka.

Komisija je izvedla že več ukrepov iz evropskega načrta za boj proti raku, med drugim je predstavila evropsko pobudo za slikanje raka in sprejela priporočilo Sveta o presejanju raka. V prihodnjem letu se bo še naprej izvajalo več kot 30 ukrepov.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji