Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Svetovni dan otrok 2022

Evropska komisija in visoki predstavnik EU Josep Borrell sta pred svetovnim dnevom otrok, ki ga obeležujemo 20. novembra, podala skupno izjavo.

Ukrainian family in Brussels

Evropska komisija in visoki predstavnik EU Josep Borrell sta pred svetovnim dnevom otrok, ki ga obeležujemo 20. novembra, v skupni izjavi poudarila: »33 let po podpisu Konvencije ZN o otrokovih pravicah ostajamo zvesti naši trditvi, da so otrokove pravice univerzalne človekove pravice. Evropsko leto mladih je bilo ključno za zagotovitev, da skrbi in potrebe otrok in mladih ostanejo v središču oblikovanja politik EU.«

Pojasnila sta tudi, da je EU začela izvajati prvi akcijski načrt za mlade v zunanjem delovanju EU, da bi okrepila sodelovanje z mladimi po vsem svetu, ter da ima EU ima po vsem svetu še naprej vodilno vlogo v izobraževanju v izrednih razmerah in dolgotrajnih krizah. 

»EU je tudi med tistimi, ki največ prispevajo k svetovnim programom za boj proti nasilju nad dekleti, in ima politiko ničelne tolerance do dela otrok. EU bo še naprej neutrudno sodelovala s svojimi mednarodnimi partnerji, da bi zagotovila, da noben otrok ne bo zapostavljen ter da se bodo zaščitile, spodbujale in spoštovale pravice vsakega otroka. Povsod in vedno,« je še navedeno v izjavi. 

Več:

Več informacij

Datum objave
18. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji