Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. maj 2021

Svetovni zdravstveni vrh: novo poglavje v globalni zdravstveni politiki

global_health_summit_rome.jpg
© EU
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik italijanske vlade ter predsedujoči skupini G20 Mario Draghi sta v petek, 21. maja gostila Svetovni zdravstveni vrh .

Voditelji skupine G20 so se zavezali k številnim aktivnostim za čim hitrejše končanje krize zaradi COVID-19 in boljši pripravljenosti za soočanje s prihodnjimi pandemijami.

Skupina G20 je izpostavila pomen povečane in razpršene proizvodnje ter prepoznala vlogo intelektualne lastnine pri zagotavljanju pravičnosti. Da bi olajšala izvajanje teh prilagoditev, namerava EU podati predlog Svetovni trgovinski organizaciji, zlasti glede uporabe obveznih licenc, tudi za izvoz v vse države, ki jim primanjkuje proizvodnih kapacitet. Nadalje so voditelji izpostavili nujnost zagotavljanja pravičnega dostopa do cepiva in podpore državam z nizkimi in srednjimi dohodki. Prav tako se voditelji strinjajo, da se vzpostavi interoperabilni sistem za zgodnje opozarjanje in nadzor.

Skupina »Team Europe « je na vrhu je predstavila prizadevanja za zagotavljanje cepiva državam z nizkimi in srednjimi dohodki. Za omenjene države namerava skupina do konca leta prispevati 100 milijonov odmerkov cepiva, predvsem v okviru pobude COVAX. Do tega trenutka je EU izvozila toliko odmerkov cepiva kot jih je prejela za svoje državljane. Prav tako je skupina »Team Europe« v petek zagnala pobudo v vrednosti ene milijarde evrov, s katero želi spodbuditi proizvodne kapacitete ter dostop do cepiv, zdravil in zdravstvenih tehnologij v Afriki.

    Več informacij

    Datum objave
    25. maj 2021