Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. januar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Sveženj ukrepov za več inovacij na področju umetne inteligence

Evropska komisija je danes predstavila sveženj ukrepov za podporo evropskim zagonskim podjetjem ter malim in srednjim podjetjem pri razvoju zaupanja vredne umetne inteligence, ki spoštuje vrednote in pravila EU.

Sveženj ukrepov za več inovacij na področju umetne inteligence (humanoidni robot v tehnčnem laboratoriju)

Gre za ukrepe, ki sledijo decembrskemu političnemu dogovoru o aktu EU o umetni inteligenci, prvem celovitem zakonu o umetni inteligenci na svetu, ki bo podpiral razvoj, uvajanje in uporabo zaupanja vredne umetne inteligence v EU.

Današnji sveženj uvaja široko paleto ukrepov za podporo zagonskim podjetjem in inovacijam na področju umetne inteligence, vključno s predlogom za zagotovitev privilegiranega dostopa do superračunalnikov zagonskim podjetjem in širši inovacijski skupnosti, ki se ukvarja z umetno inteligenco.

Evropska komisija je danes sprejela tudi sporočilo, v katerem je predstavila svojo strateško vizijo za spodbujanje notranjega razvoja in uporabe zakonitih, varnih in zaupanja vrednih sistemov umetne inteligence. Sporočilo vključuje konkretne ukrepe o tem, kako bo Komisija zgradila institucionalne in operativne zmogljivosti za zagotavljanje varne, pregledne in na človeka osredotočene uporabe umetne inteligence pri svojem delu.

Več informacij

Datum objave
24. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji