Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. maj 2021

Svoboda in pluralnost medijev: Komisija spremlja razmere v državah EU

media_freedom_day.jpg
© EU
Ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev Evropska komisija ponovno potrjuje svojo zavezanost zaščiti svobode in pluralnosti medijev v EU in zunaj nje. »Bolj kot kdaj koli prej je pandemija pokazala ključno vlogo novinarjev pri obveščanju, pa tudi potrebo po njihovi zaščiti. Zaskrbljena sem zaradi vse večjih groženj novinarjem in napadov nanje, katerih tarča so zlasti ženske. Do konca leta bomo državam članicam predstavili priporočila o varnosti novinarjev kot del našega splošnega pristopa k podpiranju medijev in demokracije,« je ob tej priložnosti dejala podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Komisija je decembra lani predstavila celovit evropski pristop za medije, ki temelji na akcijskem načrtu za evropsko demokracijo ter akcijskem načrtu za medije in avdiovizualni sektor.

Pluralnost medijev je eden ključnih elementov letnega poročila o pravni državi, zato Komisija še naprej spremlja razmere v vseh državah članicah EU. V okviru pobude Ustvarjalna Evropa bo Komisija imela prvič namenska sredstva v višini vsaj 75 milijonov evrov za podporo medijskemu pluralizmu, novinarstvu in medijski pismenosti. Komisija trenutno s skoraj 20 milijoni evrov financira osemnajst projektov, povezanih s svobodo in pluralnostjo medijev.

Več:

***

Evropska komisija je danes objavila tudi milijon evrov vreden razpis za izobraževanje na področju novinarstva. Komisija išče potencialne upravičence, ki bodo razvili učni načrt in učno gradivo, določili strategijo izvajanja, vzpostavili mrežo partnerjev ter izvedli tečaj o Evropski uniji in kohezijski politiki za študente novinarstva.

Na razpis se lahko do 24. avgusta letos prijavijo izobraževalne ustanove s sedežem v EU, ki poučujejo novinarstvo na dodiplomski ali podiplomski ravni.

Več:

     

     

    Več informacij

    Datum objave
    3. maj 2021