Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Svobodni mediji ščitijo demokracijo

Evropska komisija je ob svetovnem dnevu svobode medijev poudarila pomen medijske svobode in pluralizma.

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Slovenia

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Věra Jourová je v izjavi izpostavila zlasti novinarje v Ukrajini, ki tvegajo svoja življenja, da bi nam pokazali, česar Rusija noče, da vidimo. Naša glavna naloga je zagotoviti njihovo varnost. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je opozoril, da nas ruska agresija proti Ukrajini opominjata, da medijska svoboda in pluralizem, ki ščitita naše demokracije, nista samoumevna. EU bo še naprej podpirala naše medije, ščitila novinarje, ki so izpostavljeni grožnjam, ter se trdno borila za svoboden in neodvisen tisk.

Visoki predstavnik/podpredsednik Josep Borrell pa je v včerajšnji izjavi v imenu EU izrazil podporo novinarjem in novinarkam v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, ki kljub tveganju za nadlegovanje, ustrahovanje ali življenje poročajo o vojni ali razkrivajo krivice v svojih državah. Poudaril je, da svobodni mediji omogočajo bolj demokratično, močnejšo in bolj vključujočo družbo ter so bistvenega pomena za varstvo in uveljavljanje človekovih pravic. EU se bo še naprej in brez popuščanja borila za svobodo medijev.

Komisija je leta 2020 predstavila akcijski načrt za evropsko demokracijo in akcijski načrt za podporo okrevanju in preoblikovanju medijskega in avdiovizualnega sektorja EU, da bi podprla evropske medije in pomagala ohraniti evropsko kulturno in tehnološko avtonomijo v evropskem digitalnem stoletju. Prejšnji teden je sprejela ukrepe za boljšo zaščito novinarjev in zagovornikov človekovih pravic pred zlorabljenimi sodnimi postopki. Letos namerava sprejeti še evropski akt o svobodi medijev, ki naj bi zaščitil pluralnost in neodvisnost medijev na notranjem trgu EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji