Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Trgovina EU z agroživilskimi proizvodi

Danes objavljeni podatki o trgovini EU z agroživilskimi proizvodi kažejo, da se trgovina še naprej stalno povečuje, pri čemer se je izvoz povečal za 7 % v primerjavi s prvimi osmimi meseci leta 2020.

Trgovina EU z agroživilskimi proizvodi

Skupna vrednost uvoza in izvoza trgovine EU z agroživilskimi proizvodi  za obdobje od januarja do avgusta 2021 je dosegla vrednost 210,5 milijarde evrov, kar odraža 5,1-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani.

Izvoz se je povečal za 7 % na 127,5 milijarde evrov, uvoz pa za 2,3 % na 85 milijard evrov, kar prinaša skupni agroživilski trgovinski presežek v vrednosti 44 milijard evrov v prvih osmih mesecih leta. To pomeni 17-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani.

Pozitivni podatki so bili zabeleženi pri izvozu v Združene države Amerike, ki se je povečal za 2 milijardi evrov ali 15 %, k čemur je največ prispeval izvoz vina ter žganih pijač in likerjev. Poleg tega se je izvoz na Kitajsko povečal za 812 milijonov evrov. Izvoz v Združeno kraljestvo v tem obdobju je imel skoraj enako vrednost kot lani. Največji upad je bil zabeležen pri izvozu v Saudovo Arabijo.

Kar zadeva posebne kategorije proizvodov, se je povečal izvoza vina, ter žganih pijač in likerjev. Zabeleženo je bilo zmanjšanje izvoza pšenice in hrane za dojenčke.

Vrednost uvoza se je za 1,1 milijarde evrov povečala za oljne pogače in sojo, sicer pa se je povečal tudi uvoz maščobnih kislin in voskov, palmovega olja in olja jedrc ter kakavovih zrn. Po drugi strani pa se je vrednost uvozaza 669 milijonov evrov zmanjšala pri tropskem sadju, oreških in začimbah, sadnih sokovih, agrumih, surovem tobaku in rižu.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
26. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji