Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. januar 2022Predstavništvo v Sloveniji

Trgovina EU z agroživilskimi proizvodi raste

Današnji podatki o trgovini EU z agroživilskimi proizvodi kažejo, da skupna vrednost uvoza in izvoza agroživilskih proizvodov za obdobje od januarja do septembra 2021 znaša 239,5 milijarde evrov.

 Trgovina EU z agroživilskimi proizvodi raste

Današnji podatki o trgovini EU z agroživilskimi proizvodi kažejo, da skupna vrednost uvoza in izvoza agroživilskih proizvodov za obdobje od januarja do septembra 2021 znaša 239,5 milijarde evrov, kar pomeni 6,1-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani.

Izvoz se je povečal za 8 % na 145,2 milijarde evrov, uvoz pa za 3,5 % na 94,2 milijarde evrov. To odraža skupni agroživilski trgovinski presežek v višini 51 milijard evrov v prvih devetih mesecih lanskega leta, kar je 17 % več kot v istem obdobju leta 2020.

Najbolj se je povečal izvoz v ZDA, in sicer za 15 %. K temu je prispeval izvoz vina, žganih pijač in likerjev ter čokolade in slaščic. Uvoz se je najbolj povečal za proizvode izBrazilije, in sicer za 1,4 milijarde evrov oziroma 16 %.

Glede na kategorije proizvodov so se močno povečale izvozne vrednosti vina, žganih pijač in likerjev kot tudi vrednosti oljne ogrščice in sončničnega olja ter čokolade in slaščic. Izvoz hrane za dojenčke in pšenice se je znatno zmanjšal.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. januar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji