Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Tri večje spletne potovalne agencije za večje varstvo potrošnikov

Tri večje spletne potovalne agencije Edreams ODIGEO, eTraveli Group in Kiwi.com so se zavezale za večje varstvo potrošnikov.

Tri večje spletne potovalne agencije za večje varstvo potrošnikov

Po dialogu z Evropsko komisijo in nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov (združenimi v mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov) so se tri večje spletne potovalne agencije Edreams ODIGEO, eTraveli Group in Kiwi.com zavezale za večje varstvo potrošnikov.

V skladu s pravicami potnikov EU morajo letalski prevozniki, ki odpovejo let, vozovnice povrniti v sedmih dneh po tem, ko se potnik odloči za povračilo stroškov leta. Vendar se letalske vozovnice lahko kupijo tudi prek posrednika (npr. spletna potovalna agencija).

Omenjene agencije, ki so hkrati trije glavni evropski letalski posredniki, so se zavezale, da bodo potrošnike bolje obveščale o njihovih pravicah v primeru odpovedi letov  in da bodo potrošniku prenesle povračilo za vozovnico v sedmih dneh po tem, ko ga same prejmejo od letalskih prevoznikov. To pomeni, da bi morali potrošniki povračilo stroškov prejeti po največ 14 dneh od vložitve zahtevka.

Dogovorile so se tudi, da bodo novo prakso – ki bo prispevala tudi k ustvarjanju poštenih in enakih konkurenčnih pogojev v sektorju potovalnih letalskih prevoznikov – uvedle pred prihajajočo letošnjo poletno počitniško sezono, in sicer do 30. junija.

Več:

Več informacij

Datum objave
27. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji