Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. avgust 2021

Tudi Slovenija priskočila na pomoč državam, ki se soočajo s požari

Evropska komisija se je hitro odzvala pri zbiranju podpore za pomoč več regijam v Sredozemlju in na Zahodnem Balkanu, ki se soočajo s požari.

A burn exercise by the Spanish reinforcement brigade for forest fires

Z današnjim dnem bosta dve gasilski letali kanader iz Francije pomagali gasiti požare v Italiji. Prav tako dve letali s Cipra pomagata gasiti požare v Grčiji, pri čemer je bila v pomoč poslana tudi gasilska enota, ki podpira napore na terenu. Nizozemska in Češka pošiljata dva helikopterja v Albanijo.

Slovenija pošilja v Severno Makedonijo ekipo, ki jo sestavlja 45 gasilcev. Vsa pomoč je bila zbrana v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite, pri čemer Evropska komisija sofinancira vsaj 75 % stroškov, ki nastanejo pri transportu pomoči.

Dodatno podporo nujnim službam pri koordinaciji aktivnosti zagotavljajo satelitski podatki programa Copernicus. Center za usklajevanje nujnega odziva pa v stalnem stiku z nacionalnimi enotami civilne zaščite spremlja razmere in usmerja pomoč EU.

»Nepretrgoma delamo na tem, da posredujemo pomoč na območja, kjer divjajo požari. Zahvaljujem se Cipru, Češki, Franciji, Sloveniji in Nizozemski za hitro napotitev letal, helikopterjev in ekip gasilcev državam, ki so jih prizadeli požari. V času, ko se sredozemske države soočajo s požari, mehanizem Unije na področju civilne zaščite skrbi, da se kapacitete za gašenje požarov uporabljajo v največji možni meri. To je odličen primer solidarnosti EU v časih, ko je potrebna pomoč« je dejal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
4. avgust 2021