Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrajini in Moldaviji status kandidatk za članstvo v EU

Evropska komisija je danes Svetu EU predlagala, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v Evropski uniji. Za Gruzijo pa predlaga podelitev takšnega statusa, ko bo obravnavano določeno število prednostnih nalog.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Olivér Várhelyi, European Commissioner, on the EU membership applications by Ukraine, Moldova and Georgia

Predlog Komisije temelji na njeni oceni glede na tri merila za pridružitev EU, ki jih je določil Evropski svet: politična merila, gospodarska merila in sposobnost države, da prevzame obveznosti članstva v EU (pravni red EU). Dodatno pa temelji tudi na pridružitvenih sporazumih oziroma poglobljenih in celovitih območjih proste trgovine, ki že zajemajo pretežni del pravnega reda EU.

»Ukrajina, Moldavija in Gruzija imajo skupno močno in legitimno željo po pridružitvi Evropski uniji. Danes jim pošiljamo jasen znak podpore njihovim prizadevanjem, čeprav se soočajo s težkimi razmerami. Ob tem vztrajamo pri naših evropskih vrednotah in standardih ter določamo pot, ki ji morajo slediti za pridružitev EU,« je ob tem poudarila predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Na podlagi mnenj Komisije bodo morale države članice EU zdaj soglasno odločati o naslednjih korakih.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji