Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. marec 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ukrepi EU za prehransko varnost v svetu in podpora kmetom EU

Evropska komisija je predstavila ukrepe za krepitev svetovne prehranske varnosti ter podporo kmetom in potrošnikom v EU zaradi vse višjih cen hrane, energije in gnojil.

Certificiranje visokokakovostnih odvzemov ogljika. (Foto: kmetijska površina, polje)

Namen ukrepov je zagotavljanje prehranske varnosti zlasti v Ukrajini ter državah severne Afrike in Bližnjega vzhoda, pa tudi v Aziji in podsaharski Afriki. Podpora Ukrajini v višini 330 milijonov evrov bo državi pomagala zagotoviti dostop do osnovnih dobrin in storitev. Komisija bo poleg tega okrepila humanitarno pomoč regijam in najbolj ranljivemu prebivalstvu drugod po svetu. V obdobju 2021–2024 naj bi za mednarodno sodelovanje s prehranskimi cilji namenila vsaj 2,5 milijarde evrov. Prav tako se bo še naprej odločno zavzemala za preprečevanje omejitev in prepovedi izvoza hrane ter za dobro delujoč enotni trg in preoblikovanje prehranskega sistema.

V zvezi s podporo kmetom v EU, ki so zaradi vojne v Ukrajini najbolj prizadeti, Komisija predlaga sveženj podpore v vrednosti 500 milijonov evrov za blažitev posledic višjih vhodnih stroškov ali trgovinskih omejitev. Ukrepi zajemajo tudi povečan obseg predplačil za neposredna plačila, podporo trgu svinjskega mesa, razširitev rodovitnih zemljišč, prožnost glede uvoznih zahtev za živalsko krmo ter začasni okvir za krizno pomoč za kmete, proizvajalce gnojil in ribiški sektor. Komisija še predlaga, da države EU mesečno sporočajo podatke o zasebnih zalogah bistvenih primarnih živilskih in krmnih proizvodov.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji