Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. december 2021Predstavništvo v Sloveniji

Ukrepi spletnih platform glede dezinformacij o COVID-19

Evropska komisija je danes napovedala podaljšanje programa spremljanja dezinformacij v zvezi s COVID-19 do junija 2022 ter objavila najnovejša poročila o ukrepih, ki so jih spletne platforme sprejele septembra in oktobra letos.

Illustrations on disinformation

Najnovejša poročila kažejo, da je družba YouTube zaostrila svojo politiko o napačnih zdravstvenih informacijah, tako da vključuje trditve o cepivih, ki so v nasprotju s soglasjem lokalnih zdravstvenih organov ali Svetovne zdravstvene organizacije. TikTok je povečal število ključnih besed, ki lahko sprožijo oznake in pasice, povezane s COVID-19 in cepivi. Twitter je posodobil svojo politiko o zavajajočih informacijah o cepivih. Microsoftov LinkedIn je okrepil sodelovanje z vplivnimi spletnimi uporabniki v Evropi, da bi širil verodostojna sporočila o cepljenju. Meta/Facebook pa je posodobil svoja pravila o poročanju glede cepljenja otrok proti COVID-19.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová je dejala: »Pandemija še ni končana, zato želimo, da bi platforme okrepile prizadevanja za boj proti dezinformacijam v zvezi s COVID-19, tudi  glede cepiv in v vseh jezikih EU. Od platform pričakujemo tudi, da bodo izkušnje, pridobljene v okviru programa za spremljanje COVID-19, pretvorile v močnejši okvir za spremljanje novega kodeksa o dezinformacijah.«

Nedavno se je 26 novih potencialnih podpisnikov pridružilo postopku priprave za okrepitev kodeksa ravnanja glede dezinformacij, ki se zdaj pričakuje do konca marca 2022.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
3. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji