Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. junij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Ukrepi za trajnostno upravljanje oceanov

Komisija in visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Borrell sta danes predstavila prenovljeno agendo EU za mednarodno upravljanje oceanov ter predlagala ukrepe za zavarovane, čiste in trajnostno upravljane oceane.

Biodiversity - Sea turtles

S to politiko EU potrjuje svojo dejavno vlogo pri mednarodnem upravljanju oceanov ter zavezo za okrepitev izvajanja agende ZN za trajnostni razvoj, nova agenda pa  ima tudi pomembno vlogo pri uresničevanju modrega dela evropskega zelenega dogovora.

»EU in njene države članice imajo skupaj največjo izključno ekonomsko cono na svetu. Vendar sta skoraj dve tretjini svetovnih oceanov zunaj nacionalne jurisdikcije. Zato je za njihovo zaščito in obnovo ter trajnostno izkoriščanje ogromnega potenciala oceanov v korist družb po vsem svetu potreben skupen globalni pristop. Posodobljena agenda za mednarodno upravljanje oceanov dodatno krepi našo vlogo gonilne sile in verodostojnega partnerja pri iskanju resničnih in trajnostnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo naši oceani,« je pojasnil Borell.

EU je bila leta 2016 prvo vodilno gospodarstvo, ki je začelo izvajati svojo agendo za mednarodno upravljanje oceanov ter se zavezalo varnim, zavarovanim, čistim, zdravim in trajnostno upravljanim oceanom. Do leta 2027 namerava za biotsko raznovrstnost oceanov in obalnih območij ter podnebje, tudi za odprto morje, nameniti milijardo evrov ter 350 milijonov evrov letno za raziskave oceanov v okviru programa Obzorje Evropa.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji