Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. april 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Uradni postopek za oceno, ali je Meta kršila akt o digitalnih storitvah

Evropska komisija je danes začela uradne postopke za oceno, ali je Meta, ponudnik Facebooka in Instagrama, morda kršila akt o digitalnih storitvah.

Akt o digitalnih storitvah (DSA), katerega cilj je zagotoviti varnejše, pravičnejše in preglednejše spletno okolje, se bo 17. februarja začel uporabljati za vse spletne posrednike v EU. (Foto:  roza grafika z napisom "AKT O DIGITALNIH STORITVAH" s fotografijo para, ki gleda v tablico in telefon. Spodaj v sredini napis #DigitalEU)

Domnevne kršitve zajemajo politike in prakse družbe Meta v zvezi z zavajajočim oglaševanjem in političnimi vsebinami v njenih storitvah. Nanašajo se tudi na to, da pred volitvami v Evropski parlament ni na voljo učinkovitega orodja tretje osebe za državljansko razpravo in spremljanje volitev v realnem času, saj je Meta svoje javno orodje za vpogled CrowdTangle brez ustrezne zamenjave označila v realnem času. 

»Evropska komisija je ustvarila sredstva za zaščito evropskih državljank in državljanov pred ciljno usmerjenimi dezinformacijami in manipulacijami tretjih držav. Če sumimo na kršitev pravil, ukrepamo. To velja vedno, zlasti v času demokratičnih volitev. Velike digitalne platforme morajo izpolniti svoje obveznosti, da bodo temu namenile dovolj sredstev, današnja odločitev pa kaže, da smo resni glede skladnosti,« je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. april 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji