Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Komisija predlagala ukrepe za prehod v zeleno gospodarstvo

Evropska komisija je danes sprejela predloge ukrepov na področju podnebne in energetske politike, rabe zemljišč, prometa in davkov, ki so potrebni za zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov za vsaj 55% do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz l.1990.

Uresničevanje evropskega zelenega dogovora

Takšno zmanjšanje emisij je potrebno, če želi Evropa do leta 2050 postati prva podnebno nevtralna celina na svetu in uresničiti evropski zeleni dogovor.

Današnji predlogi bodo omogočili hitrejše zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v naslednjem desetletju. Med predlaganimi ukrepi so: uvedba trgovanja z emisijami v novih sektorjih in poostritev obstoječega sistema EU za trgovanje z emisijami, večja uporaba energije iz obnovljivih virov, večja energijska učinkovitost, hitrejše uvajanje nizkoemisijskih načinov prevoza skupaj s potrebno infrastrukturo in gorivi, uskladitev davčnih politik s cilji evropskega zelenega dogovora, ukrepi za preprečevanje selitve virov CO2 ter orodja za ohranjanje in razširjanje naših naravnih ponorov ogljika.

Evropska komisija je tako danes predstavila zakonodajna orodja za doseganje ciljev, zapisanih v evropskem podnebnem zakonu. S tem se je začel proces korenite preobrazbe evropskega gospodarstva in družbe, ki bo temelj pravične, zelene in uspešne prihodnosti.

Več:

Več informacij

Datum objave
14. julij 2021