Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

V EU močna podpora Ukrajini in energetski varnosti

Po podatkih najnovejše standardne raziskave Eurobarometer državljani EU še naprej izkazujejo neomajno solidarnost z Ukrajino in ukrepe, sprejete v odgovor na rusko invazijo na Ukrajino.

The European and Ukrainian flags

Po podatkih najnovejše standardne raziskave Eurobarometer  državljani in državljanke EU še naprej izkazujejo neomajno solidarnost z Ukrajino in ukrepe, sprejete v odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. 91 % vprašanih se strinja s humanitarno podporo, 88 % pa jih podpira sprejem ljudi, ki bežijo pred vojno, v EU. Finančno pomoč Ukrajini podpira 77 % vprašanih, uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji pa 74 %.

Večina Evropejcev in Evropejk še naprej podpira tudi financiranje nakupov in dobave vojaške opreme Ukrajini iz sredstev EU (65 %). 77 % vprašanih iz EU je naklonjenih skupni obrambni in varnostni politiki držav članic EU.

Velika večina državljank in državljanov EU (84 %) se strinja, da bi morala EU čim prej zmanjšati svojo odvisnost od ruskih virov energije, podobno visoka (86 %) je podpora temu, da naj EU podpre zeleni prehod z obsežnimi naložbami v energijo iz obnovljivih virov.

Državljane in državljanke EU med izzivi, s katerimi se trenutno sooča EU, najbolj skrbijo inflacija (32 %), sledijo mednarodne razmere (28 %) in oskrba z energijo (26 %).

Mnenje o razmerah v evropskem gospodarstvu se od poletja 2022 ni spremenilo; 40 % vprašanih jih ocenjuje kot »dobre«, 51 % pa kot »slabe«. V teh okoliščinah podpora evru v EU kot celoti ostaja zelo visoka (71 %), še višja pa je v evrskem območju (79 %).

Evropejci in Evropejke ostajajo optimistični glede prihodnosti EU (62 %), pri čemer jih ima 45 % pozitivno predstavo o EU, 36 % nevtralno, 18 % pa negativno. 

Več:

Več informacij

Datum objave
23. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji