Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

V evropske bolnišnice premeščenih tisoč ukrajinskih pacientov

EU je od začetka ruske agresije na Ukrajino do danes prek mehanizma na področju civilne zaščite usklajevala medicinske evakuacije (MEDEVAC) ter tako tisoč ukrajinskim pacientom zagotovila specializirano zdravstveno varstvo v bolnišnicah po Evropi.

Eastern Ukraine: How a nurse on a bicycle cares for the most vulnerable

Evropska unija je od začetka ruske agresije na Ukrajino do danes prek mehanizma na področju civilne zaščite uspešno usklajevala medicinske evakuacije (MEDEVAC) ter tako tisoč ukrajinskim pacientom zagotovila specializirano zdravstveno varstvo v bolnišnicah po vsej Evropi.

Ker lokalne bolnišnice le stežka oskrbijo ranjene, katerih število dnevno narašča, so Moldavija, Poljska in Slovaška zaprosile za podporo. EU tako od 11. marca usklajuje in financira prevoz pacientov v druge evropske države, ki imajo na voljo bolnišnične zmogljivosti, do sedaj je paciente sprejelo 18 držav članic.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v zvezi s tem pojasnil: »Vojna v Ukrajini, ki jo je neupravičeno začela Rusija, potiska ukrajinski zdravstveni sistem na rob zmogljivosti. EU je okrepila svoje operacije, da bi Ukrajini pomagala pri spopadanju s skokovito naraščajočimi zdravstvenimi potrebami. Poleg dobave zdravil in medicinske opreme Ukrajini prek našega mehanizma na področju civilne zaščite usklajujemo tudi medicinske evakuacije. Zahvaljujem se vsem državam, ki v tem kritičnem času sprejemajo ukrajinske bolnike. Solidarnost EU rešuje življenja.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
5. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji