Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Varčevanje s plinom

Prihranki plina s strani podjetij in državljanov po vsej EU so pomembno prispevali k reševanju energetske krize, ki jo je pred dvema letoma spodbudila ruska invazija na Ukrajino.

Gas stove

Prihranki plina s strani podjetij in državljanov po vsej EU so pomembno prispevali k reševanju energetske krize, ki jo je pred dvema letoma spodbudila ruska invazija na Ukrajino. Evropska komisija priporoča, naj države članice še naprej varčujejo s plinom, da bi zagotovile oskrbo in stabilizirale trge.

Skupaj je EU med avgustom 2022 in decembrom 2023 zmanjšala povpraševanje po plinu za 18 %, s čimer je prihranila približno 101 milijardo kubičnih metrov plina. Ta prizadevanja presegajo cilj 15-odstotnega prihranka, ki je bil dogovorjen v okviru izredne zakonodaje, sprejete poleti 2022, in so bila bistvena za ohranitev stabilne oskrbe, stabilizacijo energetskih trgov v EU in izkazovanje solidarnosti z Ukrajino.

Ker naj bi izredna zakonodaja prenehala veljati 31. marca letos, razmere pa so stabilnejše kot v zadnjih dveh letih, Komisija zdaj predlaga sprejetje priporočila Sveta o nadaljnjih ukrepih. To priporočilo spodbuja države članice, naj še naprej sprejemajo prostovoljne ukrepe za ohranitev skupnega 15-odstotnega zmanjšanja povpraševanja po plinu v primerjavi s povprečnim povpraševanjem med aprilom 2017 in marcem 2022.

»Stabilna, zanesljiva in cenovno dostopna oskrba z energijo je ključna za rast in ohranitev konkurenčnosti industrije EU na svetovnem prizorišču. Skupno zmanjšanje povpraševanja po plinu nam je v najhujših dneh energetske krize zelo pomagalo in ima še vedno pomembno vlogo pri ohranjanju stabilnosti naših trgov. Zato spodbujam države članice, naj ohranijo takšne prostovoljne ukrepe, ki bodo prispevali k varnejšim energetskim obetom v celotni energetski uniji«, je poudaril Maroš Šefčovič, izvršni podpredsednik za evropski zeleni dogovor, medinstitucionalne odnose in predvidevanje.

Več:

Več informacij

Datum objave
27. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji