Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Varna ponovna uporaba vode v EU

Pomanjkanje vode in prisotnost sušpostajata vedno večji problem, eden od način soočenja s tem je varna ponovna uporaba vode.

Safe water
EU

Komisija je zato danes objavila smernice, ki bodo nacionalnim organom in podjetjem v pomoč pri uporabi pravil EU o varni ponovni uporabi očiščene komunalne odpadne vode za namakanje v kmetijstvu.

»Sladkovodni viri so redki in pod vse večjim pritiskom. V času doslej najhujših temperaturnih konic moramo ustaviti tratenje vode in učinkoviteje uporabljati ta vir, da bi se prilagodili podnebnim spremembam ter zagotovili varnost in trajnost naše kmetijske oskrbe. Današnje smernice nam lahko pomagajo doseči prav to in zagotoviti varen pretok živil, pridelanih iz predelane vode, po vsej EU,« je pojasnil evropski komisar za okolje, ribištvo in oceane Virginijus Sinkevičius.

Uredba o ponovni uporabi vode, na katero se nanašajo smernice in ki se bo uporabljala od junija 2023, določa minimalne zahteve glede kakovosti vode, obvladovanja tveganja in spremljanja, vse z namenom, da je ponovna uporaba vode varna.

Ponovno uporabljena voda postaja vse pomembnejša kot varen in predvidljiv vodni vir, zmanjšuje pritisk na površinske in podzemne vode, pomaga EU pri prilagajanju podnebnim spremembam ter spodbuja učinkovitejše gospodarjenje z vodami v skladu s cilji evropskega zelenega dogovora.

Učinkovitejšo porabo vode v vseh industrijskih procesih, tudi  s ponovno uporabo vode, podobno spodbuja nedavni predlog Komisije za revizijo direktive o industrijskih emisijah, podobna prizadevanja pa bodo tudi del prihodnjega predloga Komisije za revizijo direktive o čiščenju komunalne odpadne vode.

Več informacij

Datum objave
3. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji