Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Varnost v cestnem prometu: manj smrtnih žrtev na cestah EU leta 2020

road_safety.jpg (Foto: avtocesta na kateri je več različnih vrst avtomobilov in nekaj tovornjakov)
© EU
Evropska komisija je danes objavila predhodne podatke o številu smrtnih žrtev v cestnem prometu za leto 2020. Lani naj bi v prometnih nesrečah življenje izgubilo 18 800 oseb, kar je 17 odstotkov manj kot leta 2019. To pomeni, da je bilo v letu 2020 na cestah EU skoraj 4 000 manj smrtnih žrtev kot v letu pred tem.

Manjši obseg prometa zaradi pandemije COVID-19 je imel jasen, vendar neizmerljiv učinek na število smrtnih žrtev v cestnem prometu.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je povedala: »S skoraj 4 000 manj smrtnimi žrtvami na cestah EU v letu 2020 v primerjavi z letom pred tem naše ceste ostajajo najvarnejše na svetu. Kljub temu pa zaostajamo za ciljem, ki smo si ga zadali za preteklo desetletje, in potrebno je skupno ukrepanje, če želimo preprečiti vrnitev na ravni iz obdobja pred pandemijo COVID-19. V strategiji za trajnostno in pametno mobilnost smo potrdili svojo zavezanost izvajanju strategije EU za varnost v cestnem prometu ter zmanjšanju števila mrtvih v prometnih nesrečah za vse načine prevoza skoraj na nič.«

 

Več informacij

Datum objave
20. april 2021