Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. februar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Več kot 140.000 ton pomoči Ukrajini

Evropska unija je prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite Ukrajini do sedaj zagotovila več kot 140.000 ton nujne in osnovne opreme.

EU-Ukraine (Foto: Ukrajinska zastava na njej pa rumeno zelena pentlja pripeta s priponko, na kateri je zastava EU)
EU

V tej operaciji, ki je največja doslej, kar jih je podprl Center EU za usklajevanje v izrednih razmerah, je v slabih dveh letih od njene aktivacije sodelovalo 32 držav, potekala pa je prek logističnih vozlišč EU na Poljskem, v Romuniji in na Slovaškem. Skupna finančna vrednost pomoči je ocenjena na približno 796 milijonov evrov, zajema pa številne predmete in področja, vključno z reševalnimi vozili, gasilskimi tovornjaki, električnimi generatorji, transformatorji, opremo za odstranjevanje min, zavetišči, zdravili itd.

Eden zadnjih takšnih primerov je 45.000 ton soli za odstranjevanje snega, ki jih je Nizozemska dobavila v zadnjih osmih mesecih za ohranitev delovanja ukrajinske cestne infrastrukture v težkih zimskih mesecih in za zagotovitev, da humanitarna pomoč doseže ljudi po vsej državi.

»Evropska unija dve leti po začetku te grozljive vojne ostaja zvesta svoji obljubi, da bo Ukrajino podpirala, dokler bo to potrebno. Od začetka vojne smo Ukrajini dobavili 140.000 ton nujnih potrebščin, od reševalnih vozil do mobilnih bolnišnic. Danes se Nizozemski zahvaljujem za velikodušno ponudbo snežne soli, ki je zelo primanjkuje,« je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in poudaril pomen evropske solidarnosti z Ukrajino.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji