Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. marec 2021

Več kot 28 mrd evrov za mobilnost in učenje za vse v EU in širše

Komisija je danes sprejela prvi letni program dela Erasmus+ za obdobje 2021–2027. S proračunom v višini 26,2 milijarde evrov (v primerjavi s 14,7 milijarde evrov za obdobje 2014–2020) in sredstvi v višini 2,2 milijarde evrov iz zunanjih instrumentov EU bo novi in prenovljeni program financiral učno mobilnost in projekte čezmejnega sodelovanja za 10 milijonov Evropejk in Evropejcev iz vseh starostnih skupin in okolij.

Cilj je, da bo program še bolj vključujoč ter da bo podpiral zeleni in digitalni prehod, kot je zastavljeno v evropskem izobraževalnem prostoru. Erasmus+ bo podpiral tudi odpornost sistemov izobraževanja in usposabljanja pri odzivanju na pandemijo.

Današnje sprejetje letnega programa dela utira pot prvim razpisom za zbiranje predlogov v okviru novega programa, ki so bili prav tako objavljeni danes. Za financiranje lahko zaprosi vsak javni ali zasebni organ, ki je dejaven na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, in sicer s pomočjo nacionalnih agencij Erasmus+ s sedežem v vseh državah članicah EU in tretjih državah, pridruženih programu.

Novi program Erasmus+ ponuja možnosti za študijska obdobja v tujini, prakso, vajeništvo in izmenjave osebja na vseh področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa. Na voljo je učencem, dijakom in študentom v visokošolskem izobraževanju ter poklicnem izobraževanju in usposabljanju, učečim se odraslim, mladinskim izmenjavam, mladinskim delavcem in športnim trenerjem.

Poleg mobilnosti, ki ji je namenjenih 70 % proračuna, novi program Erasmus+ zagotavlja sredstva tudi za projekte čezmejnega sodelovanja. Ti se lahko izvajajo med visokošolskimi institucijami (npr. pobuda Evropske univerze), šolami, institucijami za izobraževanje in usposabljanje učiteljev (npr. učiteljske akademije Erasmus+), centri za izobraževanje odraslih, mladinskimi in športnimi organizacijami, ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja (npr. centri poklicne odličnosti) ter drugimi akterji na področju učenja.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. marec 2021