Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. oktober 2022Predstavništvo v Sloveniji

Več smrtnih žrtev v cestnem prometu

Evropska komisija je danes objavila podatke o številu smrtnih žrtev v cestnem prometu za leto 2021, podelila pa bo tudi nagrade za uspešne pobude.

road_safety.jpg
© EU

Po zadnjih ocenah je lani na cestah v EUumrlo 19.900 ljudi, kar je 6 %več kot leta 2020. V letih 2019 in 2020 je število smrtnih primerov na letni ravni upadlo za 17 %, na kar so v veliki meri vplivali ukrepi zaradi pandemije. Medtem ko je povprečje smrtnih primerov v EU znašalo 45 na milijon prebivalcev, so med državami EU obstajale razlike in se gibale od 20/milijon na Švedskem do 92/milijon v Romuniji.

Predhodni podatki za prvih sedem mesecev leta 2022 kažejo povprečno povečanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu za 10 % v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021. Vendar je trenutni trend še vedno pod ravnijo pred pandemijo.

EU si prizadeva, da bi do leta 2030 prepolovili število smrtnih žrtev v cestnem prometu ter do leta 2050 uresničili "vizijo nič", po kateri bi se približali cilju nič smrtnih žrtev in nič resnih poškodb.

Evropska komisija bo danes podelila tudi letne nagrade za odličnost na področju varnosti v cestnem prometu, ki so priznanje za inovativne projekte na področju varnosti v cestnem prometu po vsej Evropi. Med nominiranimi pobudami je tudi Zavod Reševalni pas iz Slovenije.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
17. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji