Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Večja pridelava žit v EU

Na zahtevo držav članic EU je Evropska komisija danes predlagala začasno kratkoročno odstopanje od pravil o kolobarjenju in ohranjanju neproizvodnih značilnosti na ornih zemljiščih.

Production of cereals
EU

Učinek ukrepa bo odvisen od odločitve držav članic in kmetov, vendar bo povečal zmogljivosti EU za pridelavo žit, namenjenih za prehranske izdelke. Po ocenah bi lahko za pridelavo žit namenili 1,5 milijona hektarjev več površin v primerjavi z danes. Vsaka tona žit, pridelanih v EU, bo prispevala k večji prehranski varnosti po svetu. Komisija bo predlog poslala državam članicam EU, preden bo uradno sprejet.

Svetovni prehranski sistem se sooča z velikimi tveganji in negotovostmi, ki izhajajo zlasti iz vojne v Ukrajini, kjer se lahko v bližnji prihodnosti pojavijo tudi vprašanja prehranske varnosti.

Glede na pomen teh standardov za dobre kmetijske in okoljske pogoje je odstopanje začasno, velja le za plačilno leto 2023 in je omejeno na nujno potrebne ukrepe za zagotavljanje globalne prehranske varnosti. Zato izključuje sajenje kmetijskih rastlin, ki se običajno uporabljajo za krmljenje živali (koruza in soja).

Predlog Komisije je rezultat tehtanja med svetovno razpoložljivostjo in cenovno dostopnostjo hrane na eni strani ter varstvom biotske raznovrstnosti in kakovosti tal na drugi strani. Komisija ostaja v celoti zavezana zelenemu dogovoru.

Več informacij

Datum objave
25. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji