Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Večje pravice in socialne ugodnosti za delo prek digitalnih platform

Evropska komisija je danes predlagala sklop ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev pri platformnem delu in podporo trajnostni rasti digitalnih platform dela v EU.

Nova pravila bodo zagotovila, da bodo lahko osebe, ki delajo prek digitalnih platform dela, uživale pravice iz dela in socialne ugodnosti, do katerih so upravičene. Poleg tega bodo deležne tudi dodatne zaščite, povezane z algoritmičnim upravljanjem (tj. avtomatiziranimi sistemi, ki podpirajo ali nadomeščajo vodstvene funkcije pri delu).

Komisija je v okviru današnjega svežnja predlagala sporočilo o pristopu in ukrepih EU na področju platformnega dela, predlog direktive o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu ter osnutek smernic, ki pojasnjujejo uporabo konkurenčnega prava EU.

Prav danes Komisija začenja javno posvetovanje osnutku smernic o uporabi konkurenčnega prava EU za kolektivne pogodbe samozaposlenih oseb brez zaposlenih, tj. oseb, ki v celoti delajo samostojno in ne zaposlujejo drugih. Te smernice naj bi dale pravno varnost in zagotovile, da konkurenčno pravo EU ne bo oviralo prizadevanj nekaterih samozaposlenih oseb brez zaposlenih, da kolektivno izboljšajo svoje delovne pogoje.

»Predlog Komisije določa jasna merila za ugotavljanje, ali je platforma delodajalec. Če je, so njeni delavci upravičeni do določene socialne zaščite in pravic iz dela,« je povedal komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji