Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Velenje finalist za nagrado evropskih zelenih mest 2024

Velenje je eden od petih finalistov za nagrade evropskih zelenih mest za leto 2024, ki jih Komisija podeljuje za izjemna prizadevanja mest za izboljšanje njihovega življenjskega okolja ter zavezanost spodbujanju nadaljnjih dejavnosti preobrazbe.

Velenjski grad
Michael Knöbl

Finalista za nagrado za zeleno prestolnico Evrope sta mesti Valencia v Španiji in Cagliari v Italiji. S to nagrado se priznava lokalna prizadevanja za izboljšanje okolja ter s tem gospodarstva in kakovosti življenja v mestih z več kot 100.000 prebivalci.

Za nagrado zeleni list, ki priznava trajnostna prizadevanja manjših mest, pa sta bili poleg Velenja izbrani še mesti Elsinore (Danska) in Bistrița (Romunija).

»Mesta so v središču našega boja proti podnebnim krizam, krizam onesnaževanja in krizam biotske raznovrstnosti. Gre za boj proti onesnaževanju zraka, za spodbujanje čiste mobilnosti, zmanjšanje porabe energije v stavbah, ozelenitev mestnih prostorov in popolnoma drugačno obravnavo ravnanja z odpadki. Evropi predstavljajo pot in vodilno vlogo pri doseganju sistemskih in dolgoročnih sprememb, h katerim poziva evropski zeleni dogovor,« je ob tem poudaril evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Danes objavljeni finalisti bodo oktobra predstavili svojo komunikacijsko strategijo in akcijski načrt o tem, kako nameravajo izvajati svojo strategijo ter pritegniti svoje prebivalce in deležnike k izpolnjevanju zelenih ambicij. Zmagovalci bodo razglašeni 27. oktobra letos.

Več informacij

Datum objave
22. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji