Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Vmesna ocena instrumenta za begunce v Turčiji

Evropska unija je v okviru instrumenta za begunce v Turčiji ter na podlagi izjave EU in Turčije iz marca 2016, namenila 6 milijard evrov za pomoč beguncem v Turčiji.

Turkey: mobile support and healthcare for rural refugees

Kot izhaja iz neodvisne ocene, je instrument za begunce v Turčiji zagotovil znatno pomoč za begunce iz Sirije ter osebe iz drugih konfliktnih območij v regiji, in sicer na področjih, kot so zdravje, izobraževanje, zaščita in socialno-gospodarska podpora.

Vendar pa poročilo ugotavlja tudi, da mora EU storiti več za blaženje socialnih napetosti, vključno z oblikovanjem strategije za socialno kohezijo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na zasedanju Evropskega sveta, ki je potekalo 24. in 25. junija, najavila, da bo v okviru proračuna EU, v obdobju 2021-2023, zagotovljenih 3 milijarde evrov, s čimer EU izkazuje nadaljnjo podporo in solidarnost do beguncev in gostiteljskih skupnosti v Turčiji. »Deset let od začetka konflikta v Siriji nosijo naši partnerji v regiji še vedno največje breme. Naš skupni izziv je, da zaščitimo begunce in podpremo njihove gostitelje,« je poudarila predsednica Evropske komisije.

Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Oliver Varhelyi je dodal, da je neodvisna ocena dragocen vir informacij o instrumentu za begunce v Turčiji, prav tako bodo pridobljene informacije pomembno vodilo pri usmerjanju sredstev v dodatno socialno-gospodarsko podporo beguncem.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. julij 2021