Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. april 2021

Vodikove tehnologije za podnebno nevtralno Evropo

clean_hydrogen_web_0.jpg
© EU
Evropska komisija je objavila poziv vsem več kot 1000 članom evropskega zavezništva za čisti vodik, naj do 7. maja predložijo projekte za tehnologije in rešitve za obnovljivi in nizkoogljični vodik.

Gre za pomemben korak k oblikovanju seznama izvedljivih naložbenih projektov za uresničitev ciljev iz strategije za vodik za podnebno nevtralno Evropo, saj bo prispeval k odpravi vrzeli in ozkih grl v vrednostni verigi čistega vodika.

»Čisti vodik ima ključno vlogo v tekmi za razogljičenje številnih sektorjev našega gospodarstva, hkrati pa prispeva k odpornejši in konkurenčnejši industriji EU,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Zavezništvo združuje industrijo, nacionalne in lokalne javne organe, civilno družbo in druge deležnike. Njegov ključni cilj je opredeliti in vzpostaviti nabor izvedljivih naložbenih projektov vzdolž vrednostne verige vodika, da bi dosegli zeleni prehod, ustvarili trg čistega vodika, ki bi prispeval k rasti in delovnim mestom, ter zmanjšali emisije toplogrednih plinov.

 

Več informacij

Datum objave
12. april 2021