Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. maj 2021

Vrh EU-Indija v znamenju izbruha koronavirusa

eu-india_flag.png
© EU
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo jutri udeležila srečanja voditeljev držav članic, Evropskega sveta in Indije. To dokazuje moč strateškega partnerstva med EU in Indijo ter skupno pripravljenost za napredek medsebojnih odnosov.  Srečanje bo potekalo v okviru dramatičnih koronavirusnih razmer v Indiji, na katere se je Evropska unija hitro odzvala in prek mehanizma EU na področju civilne zaščite usklajevala in sofinancirala dobavo kisika, ventilatorjev, zdravil in osebne zaščitne opreme 16 držav članic.

Gre za enega največjih odzivov mehanizma doslej, v vrednosti več kot 100 milijonov evrov. Komisija je namenila tudi 2,2 milijona evrov za Svetovno zdravstveno organizacijo, da bi povečala zmogljivosti za testiranje in oskrbo bolnikov v Indiji.

Poleg priložnosti za nadaljnjo solidarnost in pripravljenost EU, da podpre Indijo v tem težkem času, naj bi voditelji tudi sprejeli ukrepe za okrepitev trgovinskih in naložbenih povezav med EU in Indijo, dosegli dogovor o partnerstvu na področju povezljivosti ter razpravljali o boju proti podnebnim spremembam, tehnološkem sodelovanju ter izzivih zunanje in varnostne politike.

Po zaključku se bo predsednica von der Leyen udeležila tiskovne konference, ki jo bo predvidoma ob 16h (srednjeevropski čas) mogoče v živo spremljati prek EbS.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
7. maj 2021