Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. maj 2022Predstavništvo v Sloveniji

Vrh EU-Japonska potrdil tesno zavezništvo

Japonska je ena najtesnejših zaveznic EU. To je bilo ponovno potrjeno na 28. vrhu EU-Japonska, ki je potekal danes v Tokiu s predsednico Evropske komisije von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Michelom in japonskim predsednikom vlade Kišido.

EU/Japan Summit, 12/05/2022

Predsednica Ursula von der Leyen je ob tem povedala: »EU in Japonska imata veliko skupnega. Naše vrednote – demokracijo in pravno državo. Naš gospodarski model. Ter določeno vizijo sveta. Spodbujamo večstranski globalni sistem, ki temelji na pravilih za zaščito in korist vseh. Prav zato, ker se ta vizija danes tako pogosto postavlja pod vprašaj, si EU prizadeva okrepiti odnose s podobno mislečimi partnerji, kot je Japonska. Na tem vrhu smo razpravljali o načinih za poglobitev našega partnerstva. S konkretnimi delovnimi področji, ki bodo ustvarila priložnosti za naša gospodarstva in državljane. To pa nam bo hkrati pomagalo pri reševanju izzivov, s katerimi se soočajo naše regije.«

Na vrhu sta EU in Japonska med drugim sklenili digitalno partnerstvo, prvo, ki ga je EU podpisala s partnersko državo. Gre za forum, ki bo politično usmerjal in spodbujal skupno delo na področju digitalnih tehnologij. Dogovorili so se tudi o uradnem začetku pripravljalnih pogovorov o pridružitvi programu Obzorje Evropa in nadaljnjem izvajanju japonskega zelenega zavezništva.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji