Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Vrh EU-Japonska: sklenjen dogovor o zelenem zavezništvu

eu-japan_summit-web.jpg
© EU
EU in Japonska sta se na vrhu dogovorili o zelenem zavezništvu. Gre za prvo takšno dvostransko pobudo med EU in partnersko državo, katere namen je pospešiti ambiciozne ukrepe za spopadanje s podnebnimi spremembami, z degradacijo okolja, za spodbujanje zelene rasti in delovnih mest ter doseganjem trajnostne in zanesljive oskrbe z energijo.

»Japonska je ena prvih držav, ki se je leta 2050 zavezala podnebni nevtralnosti. Tako kot Evropska unija je zelo zavezana dolgoročnim ciljem. Na tem področju želimo veliko tesneje sodelovati. Zato smo prvo zeleno zavezništvo sklenili z Japonsko,« je na tiskovni konferenci po vrhu pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Voditelji so razpravljali tudi o digitalnem prehodu, globalnem gospodarskem upravljanju, izvajanju sporazuma o strateškem partnerstvu med EU in Japonsko, sporazumu o gospodarskem partnerstvu in partnerstvu za povezljivost ter o skupnih prizadevanjih za obravnavo izzivov in priložnosti v posameznih soseskah, zlasti v indijsko-pacifiški regiji.

 

Več informacij

Datum objave
27. maj 2021