Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. oktober 2021

Vrh EU-Ukrajina: Skupaj naprej

Evropska unija in Ukrajina sta danes na 23. vrhu EU-Ukrajina v Kijevu ponovno potrdili trdno partnerstvo in zavezanost za krepitev političnega združevanja in gospodarskega povezovanja Ukrajine z Evropsko unijo.

EU/Ukraine Summit, 12/10/2021

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell so zastopali Evropsko unijo, Ukrajino pa je zastopal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Evropska unija in Ukrajina sta se dogovorili o skupni izjavi, ki odraža bogastvo dvostranskega programa.

Predsednica Ursula von der Leyen je povedala: »Evropska unija pripisuje velik pomen svojim odnosom z Ukrajino. Skupaj smo zgradili posebno partnerstvo, ki temelji na medsebojni solidarnosti in prijateljstvu. Oboji smo se zavezali krepitvi političnega združevanja in gospodarskega povezovanja Ukrajine z Evropsko unijo, dosežen pa je bil tudi napredek na številnih področjih. Še naprej bomo sodelovali pri še neizkoriščenih priložnostih, ki jih ponuja pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino. Poleg nadaljnje enotnosti na področju sankcij to kaže na zavezo EU do Ukrajine, ki je še vedno neomajna«.

Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je dodal, da je Evropska unija najmočnejša in najzanesljivejša strateška partnerica Ukrajine. Pri tem bo EU še naprej zagotavljala politično podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, prav tako je bilo poudarjeno, da EU ne priznava nezakonite priključitve krimskega polotoka ter da bo tudi v prihodnje odločno podpirala izvajanje sporazumov iz Minska.

Evropska unija in Ukrajina sta ob robu vrha dosegli napredek na številnih ključnih področjih sodelovanja in sklenili tri nove pomembne sporazume.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. oktober 2021