Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. marec 2021

Vzajemnost in sorazmernost kot pogoja za odobritev izvoza cepiv iz EU

Evropska komisija je danes uvedla načeli vzajemnosti in sorazmernosti kot novi merili, ki ju je treba upoštevati pri odobritvi izvoza v okviru mehanizma za preglednost in dovoljenja za izvoz cepiva proti COVID-19. Ta sistem je znatno izboljšal preglednost izvoza. Ne glede na to pa cilj, da se državljanom EU zagotovi pravočasen dostop do cepiv proti COVID-19, še vedno ni dosežen.

Na poti k večji preglednosti, vzajemnosti in sorazmernosti

Nova uredba uvaja dve spremembi obstoječega mehanizma. Prvič, države članice in Komisija bi morale poleg upoštevanja učinka načrtovanega izvoza na izpolnjevanje vnaprejšnjih dogovorov o nabavi med EU in proizvajalci cepiv preučiti tudi naslednje:

  • vzajemnost: ali namembna država z zakonom ali na drug način omejuje svoj izvoz cepiv ali njihovih surovin, ter
  • sorazmernost: ali so pogoji, ki prevladujejo v namembni državi, boljši ali slabši od pogojev v EU, zlasti z vidika epidemioloških razmer, stopnje precepljenosti in dostopa do cepiv.

Države članice in Komisija bi morale oceniti, ali zahtevani izvoz ne ogroža zanesljivosti oskrbe s cepivi in njihovimi komponentami v Uniji.

Da bi pridobili celovit pregled nad trgovino s cepivi, novi akt na področje uporabe uredbe vključuje 17 držav, ki so bile prej izvzete.*

EU ostaja zavezana mednarodni solidarnosti in bo zato iz tega programa še naprej izključevala zaloge cepiv za humanitarno pomoč ter za 92 držav z nizkim in srednjim dohodkom s seznama instrumenta COVAX o vnaprejšnjih tržnih zavezah.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. marec 2021