Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Z današnjim dnem v uporabi uredba EU o evropskih digitalnih covidnih potrdilih

To pomeni, da se bodo lahko odslej evropska digitalna covidna potrdila za evropske državljane in prebivalce izdajala in preverjala po vsej EU.

EU Digital COVID Certificate - Use for travel, Croatia

20 držav članic ter Norveška, Islandija in Lihtenštajn je že začelo izdajati potrdila pred današnjim rokom, danes pa jih bo začelo še pet držav članic EU.

Delo Evropske komisije v zvezi z digitalnimi COVID potrdili EU je vodil komisar Didier Reynders v tesnem sodelovanju s podpredsednico Vero Jourovo in podpredsednikom Margaritisom Shinasom ter komisarjem Thierryjem Bretonom in komisarkama Stelo Kiriakides in Ylvo Johansson.

Predsednica Ursula von der Leyen je pozdravila začetek uporabe evropskega digitalnega covidnega potrdila in ob tem dejala: «Evropska unija svojim državljanom in državljankam zagotavlja konkretne rezultate. Evropsko digitalno covidno potrdilo je simbol odprte in varne Evrope, ki se previdno odpira in na prvo mesto postavlja varovanje zdravja naših državljanov in državljank. Marca smo obljubili, da bo do poletnih počitnic na voljo vseevropski sistem za olajšanje prostih in varnih potovanj po EU. Danes lahko potrdimo, da je sistem evropskih covidnih digitalnih potrdil vzpostavljen in deluje. Velika večina držav članic EU je že povezanih v sistem ter pripravljenih na izdajanje in preverjanje potrdil. Izdanih je bilo že več kot 200 milijonov potrdil. S tem bomo Evropejcem in Evropejkam spet povrnili svobodo, ki jo tako zelo cenijo.«

Namen evropskega digitalnega covidnega potrdila je olajšati varno in prosto gibanje znotraj EU med pandemijo COVID-19. Vsi Evropejci in Evropejke imajo pravico do prostega gibanja, tudi brez potrdila, vendar bo potrdilo olajšalo potovanje, tako da bodo lahko imetniki izvzeti iz omejitev, kot je karantena.

 

Več:

Sporočilo za medije

Vprašanja in odgovori o evropskem digitalnem covidnem potrdilu

 

Več informacij

Datum objave
1. julij 2021