Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Z novim partnerstvom do bolj privlačnega sektorja dolgotrajne oskrbe

Ponudniki storitev dolgotrajne oskrbe, socialni partnerji ter izvajalci izobraževanja in usposabljanja so danes ob podpori Evropske komisije vzpostavili obsežno partnerstvo za znanja in spretnosti na področju dolgotrajne oskrbe

Evropska strategija oskrbe

Cilj partnerstva je izboljšati poklicne poti in kakovost oskrbe, tako da bi sektor dolgotrajne oskrbe postal privlačnejši. Partnerji se zavezujejo, da bodo do leta 2030 vsako leto prispevali in omogočili usposabljanje vsaj 60 % delovne sile na področju dolgotrajne oskrbe (3,8 milijona delavcev).

Ker se evropsko prebivalstvo stara, povpraševanje po oskrbi narašča. V sektorju dolgotrajne oskrbe v EU trenutno dela več kot 6,3 milijona ljudi. Do leta 2050 je za ohranitev sedanje ravni oskrbe potrebnih dodatnih 1,6 milijona delavcev. Za odpravo pomanjkanja delovne sile je bistveno, da sektor dolgotrajne oskrbe ohrani in privabi delavce, tudi z izboljšanjem znanj in spretnosti ter usposabljanjem.

»Razpoložljivost kvalificirane delovne sile je pomembna za podjetja v vseh sektorjih našega gospodarstva, vključno s storitvami oskrbe. Potrebujemo konkretne ukrepe za odpravo obstoječega pomanjkanja. To novo obsežno partnerstvo za znanja in spretnosti se zavezuje, da bo do leta 2030 prispevalo k usposabljanju vsaj 3,8 milijona delavcev na leto, kar bo sektorju oskrbe pomagalo, da bo uspešno pri digitalnem in zelenem prehodu, hkrati pa izboljšalo kakovost delovnih mest in kakovost oskrbe,« je poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji