Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. marec 2021

Z novo energijsko nalepko EU do nižjih računov

Od danes se je v vseh trgovinah in pri spletnih trgovcih na drobno začela uporabljati popolnoma nova različica splošno priznane energijske nalepke EU. Namen je pomagati potrošnikom v EU pri zniževanju računov za energijo in zmanjšanju ogljičnega odtisa. Glede na prejšnjo lestvico, v okviru katere je vedno več izdelkov dosegalo ocene A+, A++ oz. A+++, je najpomembnejša sprememba ponovna uporaba enostavnejše in strožje lestvice A–G.

Drugačna je tudi oblika nove nalepke, z jasnejšimi in sodobnejšimi ikonami. Novost pa je tudi uvedba kode QR na nalepke, tako lahko potrošniki z njenim odčitanjem najdejo dodatne informacije o modelu izdelka, kot so podatki o merah, posebnih lastnostih ali rezultatih preskusov. Vse aparate na trgu EU je treba registrirati v novo evropsko podatkovno zbirko za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL). To bo nadalje olajšalo primerjavo podobnih izdelkov v prihodnosti.

Danes so začele veljati tudi nove uredbe o okoljsko primerni zasnovi. Te so zlasti povezane s posodobljenimi minimalnimi zahtevami glede učinkovitosti in krepitvijo pravic potrošnikov do popravila izdelkov ter podpiranjem krožnega gospodarstva. Proizvajalci ali uvozniki bodo morali poklicnim serviserjem pa tudi končnim porabnikom zagotavljati nekatere bistvene in rezervne dele še več let po umiku izdelka s trga.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. marec 2021