Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Za cepljene lažji vstop v EU

travel1_web.jpg
© EU
Komisija je danes predlagala, naj države članice omilijo sedanje omejitve nenujnih potovanj v EU, da bi upoštevale napredek kampanj cepljenja in razvoj epidemiološkega stanja po svetu. Komisija tako predlaga, da se vstop v EU iz nenujnih razlogov dovoli tudi ljudem, ki so prejeli zadnji priporočeni odmerek cepiva, ki ga je odobrila EU, in ne le osebam, ki prihajajo iz držav z dobro epidemiološko situacijo.

To bi lahko razširili na cepiva, za katera je bil zaključen postopek za uvrstitev na seznam SZO cepiv za nujno uporabo. Poleg tega Komisija predlaga, naj se glede na razvoj epidemiološkega stanja v EU zviša prag v zvezi s številom novih primerov COVID-19, ki se uporablja za določitev seznama držav, iz katerih bi morala biti dovoljena vsa potovanja. To bi Svetu omogočilo, da seznam razširi.

Hkrati je zaradi pojava zaskrbljujočih različic koronavirusa še naprej potrebna pazljivost. Zato Komisija kot protiutež predlaga nov mehanizem zasilne zavore, ki bi se na ravni EU usklajeval, da se omeji tveganje vnosa takšnih različic v EU. Tako bi lahko države članice hitro ukrepale in za obdobje, potrebno za uvedbo ustreznih sanitarnih ukrepov, vsa potovanja iz prizadetih držav začasno omejile na absolutni minimum.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
3. maj 2021