Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Zahodni Balkan krepi regionalno sodelovanje in tesnejše vezi z EU

Včeraj sta se predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi sešla z voditelji držav Zahodnega Balkana.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Berlin Process (Western Balkans Summit), via videoconference 

Včeraj sta se predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi sešla z voditelji držav Zahodnega Balkana. Na osmem vrhu berlinskega procesa, ki ga je gostila nemška kanclerka Angela Merkel, je Evropska komisija znova poudarila svojo zavezanost sodelovanju in podpori regiji ter okrevanju po pandemiji v okviru gospodarskega in naložbenega načrta.

»Naša ključna prednostna naloga je pospešiti širitveno agendo po regiji in podpreti partnerje na Zahodnem Balkanu pri reformah potrebnih za njihov napredek na evropski poti. Toda naše sodelovanje z Zahodnim Balkanom je še širše in berlinski proces je služil kot inkubator za številne pobude, ki so del politike EU do Zahodnega Balkana. Skupaj smo začrtali pot za bolj trajnostno, digitalno in odporno Evropo,« je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Komisar za širitev Oliver Varhelyi je dodal, da je zmanjšanje socialno-gospodarskih razlik med EU in Zahodnim Balkanom ključnega pomena za širitveni proces. Po njegovih besedah je zdaj naloga regije, da s pomočjo gospodarskega in naložbenega načrta izkoristi svoj gospodarski potencial in vzpostavi skupni regionalni trg, ki bo temeljil na pravilih EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
6. julij 2021