Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. maj 2023Predstavništvo v Sloveniji

Zaščita intelektualne lastnine za obrtne in industrijske izdelke

Evropski parlament in Svet EU sta dosegla začasni politični dogovor o novi uredbi za zaščito intelektualne lastnine za obrtne in industrijske izdelke, ki temeljijo na izvirnosti in pristnosti tradicionalnih znanj in spretnosti iz njihovih regij.

Zaščita intelektualne lastnine za obrtne in industrijske izdelke

»Pozdravljam hiter začasni dogovor med Parlamentom in Svetom o geografskih označbah za obrtne in industrijske izdelke po samo dveh trialogih. Številna mala družinska podjetja po vsej EU proizvajajo tradicionalne obrtne izdelke, ki so zakoreninjeni v njihovi regiji. Ta uredba bo pomagala zaščititi in povečati prepoznavnost njihovega obrtništva na enotnem trgu EU,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Nova uredba bo proizvajalcem EU omogočila zaščito obrtnih in industrijskih izdelkov ter njihovega tradicionalnega znanja in izkušenj v Evropi in zunaj nje ter tudi na spletu. Hkrati bo potrošnikom olajšala prepoznavanje kakovosti takih izdelkov in sprejemanje bolj informiranih odločitev. Prispevala bo k spodbujanju, privabljanju in ohranjanju znanj in spretnosti ter delovnih mest v regijah Evrope, kar bo prispevalo k njihovemu gospodarskemu razvoju. Z uredbo se bo tudi zagotovilo, da se tradicionalni obrtni in industrijski izdelki končno postavijo v enak položaj kot zaščitene geografske označbe, ki že obstajajo na kmetijskem področju.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji