Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zavezništvo za brezemisijsko letalstvo

Komisija je danes uradno ustanovilazavezništvo za brezemisijsko letalstvo in pozvala člane letalske skupnosti, naj združijo moči pri pripravah na brezemisijske zrakoplove.

Cilj zavezništva je letalski ekosistem pripraviti na začetek uporabe zrakoplovov na vodikov in električni pogon, da bo letalski promet lahko prispeval k evropskemu cilju za podnebno nevtralnost do leta 2050. Zavezništvo bo združevalo predstavnike proizvajalcev zrakoplovov, letalskih prevoznikov, letališč, energetskih podjetij in dobaviteljev goriva, agencij za standardizacijo in certificiranje, interesnih skupin za zaščito potnikov in varstvo okolja ter regulatorjev.

Člani zavezništva bodo obravnavali zlasti vprašanja, kot so zahteve glede goriva in infrastrukture za vodikove in električne zrakoplove na letališčih, standardizacija in certificiranje ter posledice za letalske prevoznike in upravljanje zračnega prometa. Pomemben element je tudi mednarodna razsežnost sektorja, saj boj proti podnebnim spremembam zahteva globalno ukrepanje.

V naslednjih dveh desetletjih naj bi na trg prišlo več kot 44.000 novih zrakoplovov. Potencialni tržni obseg brezemisijskih zrakoplovov je bil ocenjen na 26.000 do leta 2050 s skupno vrednostjo 5000 milijard evrov.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
24. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji