Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. junij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Zavezništvo za čisti vodik

Komisija danes gosti četrti forum evropskega zavezništva za čisti vodik.

Press conference by Máire Geoghegan-Quinn, Member of the EC, on the call for proposals under the EU's Seventh Framework Programme for Research, and presentation of a "zero emission" bus

Člani zavezništva bodo med drugim razpravljali o načrtu Komisije REPowerEU, ki določa vrsto ukrepov za pospešitev uvajanja vodika, da bi spodbudili zeleni prehod in nadomestili ruska fosilna goriva.

Na današnjem dogodku bo zagnano tudi partnerstvo glede elektrolizatorjev, ki je bilo napovedano maja in ki bo podprlo zavezo industrije, da bo do leta 2025 desetkrat povečala svojo proizvodno zmogljivost vodikovih elektrolizatorjev.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je pojasnil: »Vodik omogoča zeleni prehod evropske industrije ter je gonilo industrijskih inovacij, konkurenčnosti in odpornosti. Evropska industrija uvaja obsežne projekte za proizvodnjo čistega vodika in njegovo uporabo za razogljičenje industrijskih procesov. Zavezništvo olajšuje partnerstva in sodelovanje, spodbuja nadnacionalne naložbe, zlasti v okviru pomembnih projektih skupnega evropskega interesa, in pomaga ustvariti ugodno regulativno okolje.«

Evropsko zavezništvo, ki ga je Komisija ustanovila leta 2020, združuje več kot 1600 organizacij, ki se ukvarjajo z uvajanjem čistega vodika v Evropi.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji