Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Zavezništvo za krožno plastiko krepi svoja prizadevanja

Evropska komisija pozdravlja pomemben korak zavezništva za krožno plastiko, da bi se spodbudil trg EU za reciklirano plastiko in dosegelcilj letne uporabe 10 milijonov ton reciklirane plastike v Evropi za proizvodnjo novih izdelkov do leta 2025.

Plastic waste

Od začetka delovanja zavezništva v letu 2018 je bil dosežen dober napredek, saj se je evropska proizvodnja reciklirane plastike povečala za 30 %. Toda zavezništvo bo še okrepilo svoja prizadevanja z zagotavljanjem možnosti recikliranja 26 plastičnih proizvodov na področju embalaže, gradbeništva, kmetijstva in gospodinjskih aparatov, ki skupaj predstavljajo več kot 60 % plastičnih odpadkov, zbranih v Evropi. Že zgolj s tem bi lahko dosegli cilj 10 milijonov ton reciklirane plastike. Prav tako je zavezništvo razvilo načrt za doseganje tega cilja ter metodologijo in pravila za nov sistem nadzora reciklirane plastike na ravni EU.

»Z zavezništvom za krožno plastiko je v okviru vrednostne verige plastike mogoče zaznati odlično sodelovanje pri prehodu na krožno plastiko. Mobilizacija vseh akterjev, tako javnih kot zasebnih, v okviru vrednostne verige plastike in ključnih sektorjev plastike prav tako krepi evropsko odpornost zaradi vedno večje uporabe plastičnih odpadkov kot dragocenega vira. Pozdravljam te napore in računam na nadaljnje dejavno sodelovanje zavezništva,« je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Trenutno zavezništvo za krožno plastiko vključuje skoraj 300 organizacij na področju industrije, akademske sfere in javnega sektorja oziroma celotne vrednostne verige plastike. Prve prostovoljne zaveze za reciklirano plastiko s strani industrije kažejo, da bi lahko dobava reciklirane plastike dosegla in presegla cilje. Vendar je bilo potrebno več dela za zagotovitev uporabe reciklirane plastike. Prav zato zavezništvo pripravlja poročilo o rešitvah in zahtevah za povečanje vključevanja reciklirane plastike v proizvode do leta 2025.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
27. september 2021