Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. december 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zdravstveno stanje v EU

Glede na nedavne raziskave Eurobarometra je zdravje med najpomembnejšimi prednostnimi nalogami evropskih državljanov.

Mental health - Depression

Danes objavljeni novi poročili kažeta, kako se je EU odzvala na potrebo in povpraševanje po odpornejših, trdnejših in pravičnejših zdravstvenih sistemih, ki so bolje pripravljeni na morebitne krize. V obeh dokumentih so izpostavljena tudi področja, kjer bo potrebno vložiti še več naporov.

Štiri leta po tem, ko so bili prvič odkriti primeri COVID-19, so bile številne rešitve, ki so bile predlagane za učinkovitejši odziv na pandemijo, vključene v zakonodajo EU. Cilj je bil okrepiti našo skupno pripravljenost na zdravstvene krize v okviru močne evropske zdravstvene unije. 

Poročilo o stanju pripravljenosti na področju zdravja za leto 2023 se osredotoča na ukrepe, ki jih je EU sprejela za izboljšanje svoje zmogljivosti za soočanje z resnimi čezmejnimi nevarnostmi za zdravje.

V poročilu Zdravstveno stanje v EU: zbirno poročilo za leto 2023 je preučeno delovanje zdravstvenih sistemov po vsej Uniji pri izpolnjevanju potreb evropskih državljanov. Vključuje posebne zdravstvene profile držav, pri katerih je posebna pozornost namenjena vplivu COVID-19 na duševno zdravje in reformam, ki jih države članice izvajajo za reševanje tega vse večjega izziva.

Iz poročila o stanju pripravljenosti izhaja, da je cepljenje še vedno ključno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Med pandemijo COVID-19 je strategija EU za cepiva podprla razvoj cepiv in zagotovila njihovo razpoložljivost vsem državam članicam in tretjim državam, s čimer je po vsem svetu rešila več deset milijonov življenj. Enako pomembno pa je tudi rutinsko vseživljenjsko cepljenje, ki bi ga bilo treba izvajati v skladu z obstoječimi programi cepljenja.

Glede vedno bolj pereče nevarnosti za zdravje poročilo izpostavlja vprašanje protimikrobne odpornosti, ki v Evropi vsako leto povzroči več kot 35.000 smrti, zato je treba nujno ukrepati. Nevarnosti zaradi bolezni živali in vse večji vplivi podnebnih sprememb na zdravje so še dodatni izzivi, pri čemer poročilo pri spopadanju s sedanjimi in prihodnjimi nevarnostmi za zdravje dodatno poudarja pomen pristopa »eno zdravje«.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji